TRAVAIL - Tranzitia la viata activa in vederea integrarii pe piata muncii pentru elevii din judetul Dolj
travail header

Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvolaterea Resurselor Umane 2007-2013



Menu

Institutii responsabile

Institutii responsabile

noiembrie 17, 2014


În România există mai multe instituţii care se ocupă de problema egalităţii de şanse şi de tratament pentru femei şi bărbaţi, după cum urmează:

LA NIVEL GUVERNAMENTAL

Comisia Naţională în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi ( CONES) este o comisie consultativă interministerială în domeniul egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi. Activitatea CONES este coordonată  de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

Consiliile Judeţene şi a municipiului Bucureşti în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi ( COJES ) sunt alcătuite  din reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate, ai organizaţiilor sindicale şi a asociaţiilor patronale, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor de la nivel local.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă asigură respectarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul aplicării măsurilor pentru stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi în domeniul protecţiei sociale a persoanelor neîncadrate în muncă.

Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale asigură aplicarea măsurilor de respectare a egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul administrării şi gestionării sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Inspecţia Muncii asigură controlul aplicării măsurilor de respectare a egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul său de competenţă.

Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, autoritate administrativă autonomă cu rol consultativ, asigură aplicarea  măsurilor  de respectare a egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în elaborarea politicilor şi strategiilor privind formarea profesională a adulţilor.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei  asigură aplicarea măsurilor şi respectare a egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în elaborarea politicilor şi strategiilor privind formarea profesională a adulţilor .

Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei asigură aplicarea măsurilor de respectare a egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul combaterii violenţei în familie.

Institutul de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Muncii ,,Alexandru Darabont”– Bucureşti, aflate în coordonarea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, sunt responsabile cu promovarea şi asigurarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniile lor specifice de activitate.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi de Tineret, prin inspectoratele şcolare teritoriale asigură includerea în planurile de învăţământ, precum şi în activitatea curentă a unităţilor de învăţământ a măsurilor de respectare a principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi .

Ministerul Sănătăţii Publice asigură, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, respectiv structurile similare ale acestor direcţii, aplicarea măsurilor de respectare a egalităţii de şanse  şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul sănătăţii, în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale şi calitatea acestora, precum şi sănătatea la locul de muncă.

Institutul Naţional de Statistică sprijină activitatea şi colaborează cu Agenţia pentru dezvoltarea statisticii de gen şi pentru implementarea în România a indicatorilor de gen promovaţi de Comisia Europeană.

 

LA NIVEL PARLAMENTAR

În ambele camere ale Parlamentului (Camera Deputaţilor şi Senat) există câte o Comisie  pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, formată din 11 deputaţi şi deputate, respectiv 11 senatori şi senatoare, care au ca principală atribuţie promovarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în legislaţia naţională.

 

INSTITUŢII CONSULTATIVE

Consiliul Economic şi Social (CES) este un organism independent cu structura tripartită, constituit în scopul realizării dialogului social între guvern, sindicate şi patronate şi având un rol consultativ în stabilirea politicii economice şi sociale. În cadrul CES funcţionează Comisia pentru egalitatea de şanse şi tratament, care sprijină, în conformitate cu atribuţiile sale, integrarea principiului egalităţii de şanse şi tratament între bărbaţi şi femei, în actele normative cu implicaţii asupra vieţii economico-sociale.

 

AUTORITĂŢI PUBLICE AUTONOME

Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică. Colaborează cu CNCD pentru soluţionarea plângerilor privind egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi pentru combaterea discriminării pe bază de sex.

 

LA NIVELUL SOCIETĂŢII CIVILE

 Confederaţiile sindicale desemnează, în cadrul organizaţiilor sindicale din unităţi, reprezentanţi cu atribuţii pentru asigurarea respectării egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi la locul de muncă. Reprezentanţii sindicali desemnaţi primesc de la persoanele care se  consideră discriminate după criteriul de sex sesizări sau reclamaţii, aplică procedurile de soluţionare a acestora şi solicită angajatorului rezolvarea cererilor angajaţilor.