Egalitate de sanse a elevilor participanti la TRAVAIL
noiembrie 15, 2014
„Dacă omul nu a primit decât o educaţie defectuoasă sau rea, el devine cel mai îngrozitor animal pe care l-a produs pământul. De aceea legiuitorul trebuie sa facă din educaţia copiilor prima şi cea mai serioasă din preocupările sale.” Platon
Egalitatea intre femei si bărbaţi este un drept fundamental, o valoare comună a UE şi o condiţie necesară pentru realizarea obiectivelor comunitare de creştere economică, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială, fiind o opţiune caracteristică societăţilor moderne.
În cadrul proiectului „TRAVAIL – Tranziția la viața activă în vederea integrării pe piața muncii pentru elevii din județul Dolj”, egalitatea de şanse şi gen presupune asigurarea aceloraşi oportunităţi iniţiale pentru orice elev participant.
Acest deziderat se manifestă în trei planuri:
– egalitatea la intrare sau la input (egalitate de acces în proiect)
– egalitatea în proiect (aceleaşi şanse de instruire)
– egalitatea la ieşire sau de output (aceleaşi şanse de integrare pe piaţa muncii).
în vederea integrării pe piața muncii pentru elevii din județul Dolj”
Mai mult, tinerii participanţi au aflat amănunte despre activităţile viitoare în care vor fi implicaţi prin intermediul unei prezentări Power-Point a proiectului TRAVAIL Tranziția la viața activă în vederea integrării pe piața muncii pentru elevii din județul Dolj, a unei prezentări Power-Point a activităţii de consiliere şi orientare profesională, activităţilor suport şi stagiilor de practică.
Calitatea acestor performanţe a fost asigurată prin utilizarea preponderentă a metodelor interactive, activ – participative, precum şi prin raportarea problematicii la experienţele tinerilor din clasele a X-a și a XI-a.
Accesul elevilor la cele două ediţii ale caravanelor s-a realizat fără discriminare, ţinându-se cont numai de dorinţa lor de autocunoaştere, dezvoltare personală şi integrare pe viitoarea piaţă a muncii.
în vederea integrării pe piața muncii pentru elevii din județul Dolj”
Principiile egalităţii de şanse care stau la baza proiectului „TRAVAIL – Tranziția la viața activăîn vederea integrării pe piața muncii pentru elevii din județul Dolj” sunt:
1.Garantarea dreptului fiecărui elev de a participa la activităţile de consiliere şcolară şi orientare profesională, precum şi la activităţile suport pentru consiliere şcolară şi orientare în carieră.
2. Elevii au dreptul să înveţe împreună, indiferent de naţionalitate, etnie, sex, mediul social-economic.
3. Fiecare elev este unic şi are un anumit potenţial de învăţare şi dezvoltare.
În acest context, partenerii implicaţi în derularea proiectului, şcoala şi comunitatea asigură şanse egale de acces la activităţile TRAVAIL pentru toţi elevii participanţi, departajarea fiind făcută pe baza performanţelor individuale şi a cunoştinţelor acumulate.
Elevii au fost selectaţi pe baza dorinţei acestora de autocunoaştere, dezvoltare personală şi integrare pe viitoarea piaţă a muncii, fără a se ţine cont de religie, rasă sau că o parte dintre ei provin din familii cu mai mult de doi copii, dintr-o familie monoparentală sau din familii care trăiesc din venitul minim garantat.
În acest cadru, elevii beneficiază de aceleaşi surse de informare, fără a se face deosebiri legate de situaţia materială şi mediul de provenienţă al fiecăruia.
Activităţile de consiliere şi orientare profesională, precum şi activităţile suport pentru consiliere şi orientare profesională vor fi axate pe autocunoaştere, dezvoltare personală şi orientare în carieră, din care nu vor lipsi teme menite să-i ajute pe tinerii participanţi să realizeze mai uşor pasul spre primul loc de muncă. În acest cadru, personalul implicat se va ocupa de consilierea elevilor găsind răspunsuri la întrebări despre cum învaţă la şcoală elevii din întreg grupul ţintă, ce vor studia la finalizarea ciclul de învăţământ liceal, la ce facultate pot să meargă în funcţie de dorinţe şi abilităţi, în funcţie de materiile favorite, ce specializare îşi aleg, opţiunile după terminarea liceului. În plus, vor aduce în prim plan importanţa şcolii în viaţa de adult, imaginea de sine, stima de sine, aptitudinile şi abilităţile personale, motivaţia.
în vederea integrării pe piața muncii pentru elevii din județul Dolj”
Activităţile proiectului îşi propun să asigure şanse egale pe piața muncii pentru tinerii absolvenţi, furnizându-le competenţe şi abilităţi cerute pe piaţa muncii, astfel încât şansele de inserţie să fie egale cu ale unor persoane cu experienţă în muncă.
Comentarii