TRAVAIL - Tranzitia la viata activa in vederea integrarii pe piata muncii pentru elevii din judetul Dolj
travail header

Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvolaterea Resurselor Umane 2007-2013



Menu

Activitati suport pentru consiliere si orientare profesionala

Activitati suport pentru consiliere si orientare profesionala

septembrie 08, 2014


Activitățile suport pentru consiliere și orientare profesională urmăresc creşterea gradului de informare în rândul celor 400 elevi din grupul ţintă în ceea ce priveşte diverse domenii de activitate în care doresc să dezvolte o carieră.

Acestea se vor axa pe derularea mai multor acţiuni:

  1. ACTIVITĂŢI DE DEZVOLTARE PERSONALĂ ce se vor desfăşura în grupe de câte 5-10 de elevi, provenind de la aceeaşi unitate de învăţământ, având o durată de 2 – 4 ore, în funcţie de particularităţile grupului.
  2. VIZITE DE STUDIU LA INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR ce vor fi realizate în grupe de câte 2-4 elevi, în funcţie de interesele elevilor şi disponibilitatea instituţiilor partenere.
  3. EXCURSII TEMATICE ce vor fi realizate în grupe de câte 3-5 elevi, în funcţie de interesele elevilor şi disponibilitatea instituţiilor partenere.
  4. ÎNTÂLNIRI CU SPECIALIŞTI VOLUNTARI DIN COMUNITATEA LOCALĂ ce vor fi realizate in grupuri de câte 5-10 elevi de la cele 10 unităţi de învăţământ implicate în derularea activităţilor suport, în funcţie de interesele elevilor şi disponibilitatea voluntarilor.
  5. ORGANIZAREA A DOUĂ TABERE DE DEZVOLTARE PERSONALĂ la care vor participa câte 20 de elevi selectaţi din cele 10 unităţi de învăţământ participante la proiect, după o procedură elaborată ulterior.
  1. ACTIVITĂŢI DE DEZVOLTARE PERSONALĂ

Specialiştii activităţi suport vor organiza şi desfăşura activităţi pentru dezvoltarea personală a elevilor din grupul ţintă, în grupe de câte 5-10 elevi, în unităţile de învăţământ ale acestora.Acestea vor viza dezvoltarea abilităţilor de comunicare, lucru în echipă, rezolvare de probleme, leadership etc. La finalul fiecărei sesiuni de activităţi, specialistul activităţi suport va organiza o sesiune de feedback al elevilor, fiecare elev participant urmînd să completeze un formular specific.

  1.  VIZITELE DE STUDIU LA INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR

În funcţie de interesele elevilor, specialiştii activităţi suport vor organiza vizite de studiu în instituţii de învăţământ superior, în grupuri 2-4 elevi.

Acestea vor consta în:

–       vizitarea sediilor instituţiilor de învăţământ superior (săli de curs, laboratoare, cămine studenţeşti, biblioteci, centre de cercetare etc.);

–       prezentarea ofertei educaţionale;

–       discuţii cu reprezentanţii instituţiilor;

–       discuţii cu studenţii;

–     participarea la orele de curs/seminarii/laboratoare/activităţi practice în funcţie de disponibilitatea şi/sau programul instituţiilor gazdă.

La finalul fiecărei vizite de studiu, specialistul activităţi suport va organiza o sesiune de feedback al elevilor în cadrul cărei fiecare elev participant va completa un formular specific.

  1. EXCURSIILE TEMATICE

În funcţie de interesele elevilor, specialiştii activităţi suport vor organiza excursii tematice în companii, instituţii publice, ONG-uri, instituţii mass-media, în grupuri 3-5 elevi.

Acestea vor consta în:

–       vizitarea sediului instituţiei;

–       prezentarea organigramei instituţiei şi a funcţionării şi rolului departamentelor acesteia;

–       prezentarea activităţii instituţiei/obiectului de activitate: produse şi/sau servicii reprezentative pentru companie;

–       prezentarea departamentului vizat de elevi – familiarizarea cu responsabilităţile specifice activităţii departamentului/postului vizat;

–       prezentarea modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu corespunzătoare departamentului/postului vizat.

–       discuţii cu specialişti din departamentul vizat de elevi (sesiune de întrebări şi răspunsuri);

–       angrenarea elevilor în activităţi ale departamentului în care a fost repartizat, în funcţie de gradul de dificultate a acestora şi de abilităţile de care dau dovadă.

La finalul fiecărei excursii tematice, specialistul activităţi suport va organiza o sesiune de feedback al elevilor la care va fi invitat şi reprezentantul instituţiei gazdă care a lucrat cu grupul de elevi.  În cadrul acesteia, fiecare elev participant va completa un formular specific.

  1.   ÎNTÂLNIRILE CU SPECIALIŞTI VOLUNTARI DIN COMUNITATEA LOCALĂ

În funcţie de interesele elevilor, specialiştii activităţi suport vor organiza întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai instituţiilor publice, ai instituţiilor de învăţământ superior cu grupuri de câte 8-10 elevi de la cele 10 unităţi de învăţământ implicate în derularea activităţilor suport.

Acestea pot fi:

–       seminar “Vreau să fiu, vreau să ştiu!” (prezentarea ofertei educaţionale/a activităţilor din facultăţi/a profesiilor) – lectori: profesori, studenţi, angajaţi, angajatori, reprezentanţi ai instituţiilor publice

–       seminar “Voluntariatul – oportunitate pentru dezvoltarea profesională” – lectori: reprezentanţi ai ONG-urilor

–       simularea unor interviuri pentru angajarea pe un post vizat – lectori: inspectori de resurse umane, reprezentanţi ai AJOFM, consilieri în carieră

–       activităţi de educaţie financiară (de exemplu: dezbaterea “Creditul – pro sau contra?”, planificare, economisire, luarea deciziilor financiare, buget, credit, comerț electronic) – lectori: reprezentanţi ai instituţiilor bancare

–       seminar “Reuşita în afaceri” – lectori: oameni de afaceri/antreprenori

–       atelier de lucru “Fii antreprenor!” (idei de afaceri) – lectori: oameni de afaceri/antreprenori

–       Competiţie de idei de afaceri “Ingenios”– juriu: oameni de afaceri/antreprenori

Fiecare întâlnire cu reprezentaţii mediului de afaceri va fi finalizată printr-o sesiune de feedback al elevilor.  În cadrul acesteia, fiecare elev participant va completa un formular specific.

5. TABERELE DE DEZVOLTARE PERSONALĂ ŞI PROFESIONALĂ

            Vor fi organizate două tabere personală şi profesională vor fi desfăşurate în afara programului şcolar ale elevilor participanţi, astfel:

–       prima tabără: aprilie 2015 (în săptămâna Şcoala Altfel sau în vacanţa de primăvară)

–       a două tabără: iulie – august 2015 (în vacanţa de vară)

Toate activităţile din cadrul fiecărei tabere vor fi planificate, organizate, coordonate şi monitorizate de câte doi experţi transnaţionali din cadrul UNIAUDAX – Centrul de Cercetare, Asistență în Antreprenoriat și Afaceri de Familie din Portugalia, evaluarea activităţii elevilor urmând să fie realizată de către aceştia. În plus, în cadrul taberelor va fi desfăşurată o competiţie în care vor fi implicaţii elevii participanţi, urmând ca elevii câştigători să primească premii în bani, în valoare de 900 lei/tabără.