ALEGEREA CARIEREI! – metoda moderna si gratuita de identificare a intereselor vocationale ale elevilor
septembrie 17, 2015
400 de liceeni doljeni ce alcătuiesc grupul ţintă al proiectului „TRAVAIL – Tranziția la viața activă în vederea integrării pe piața muncii pentru elevii din județul Dolj”, au beneficiat de consiliere în carieră pentru facilitarea tranziției la viața activă şi au completat testele JVIS, primind, în acest fel, tot ajutorul necesar în misiunea de alegere a carierei.
Elevii grupului ţintă au fost provocaţi să completeze testul Jackson Vocational Interest Survey (JVIS),care oferă un instrument eficient de măsurare a intereselor vocaţionale, fiind o tehnică utilă în consilierea vocaţională şi în luarea deciziilor cu privire la cariera de urmat.
JVIS este utilizat în procesul educaţiei continue şi în planificarea coerentă a posibilităţilor de dezvoltare a carierei în domeniul vizat. Rezultatele testului au fost coroborate cu alte informaţii care vizează aptitudinile, trăsăturile de personalitate, valorile personale, disponibilitatea de a urma studiile, precum şi formarea necesară calificarii în meseria dorită.
Testele au fost aplicate tuturor celor 400 de elevi din grupul ţintă în cadrul proiectului „TRAVAIL – Tranziția la viața activă în vederea integrării pe piața muncii pentru elevii din județul Dolj”, implementat de Asociația „Mereu pentru Europa”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Asociația EduFor Craiova și UNIAUDAX – Centro de Investigação e Apoio ao Empreendedorismo e Empresas Familiares din Portugalia, fiind cofinanţat din FSE prin POSDRU 2007-2013. Rezultatelor testelor au arătat care este înclinaţia liceenilor şi care sunt intereselor lor vocaţionale.
Testul JVIS constă în 289 de perechi de afirmaţii, aceşti itemi descriind activităţi ocupaţionale. Există un total de 34 de scale, care numără câte 17 itemi fiecare. Datele din care rezultă profilurile ocupaţionale modale în România sunt formate pe baza a peste 82.000 de chestionare JVIS, aplicate pentru un număr de 350 de ocupaţii din România.
Persoană de contact: Carmen Oprescu – Responsabil comunicare-informare în cadrul proiectului TRAVAIL – implementat de Asociaţia “Mereu pentru Europa”, e-mail: mpe@mpe.ro, telefon: 0351 176 824, 0730 250 630.
Comentarii