Stagii de practica – Modelul portughez
iulie 21, 2015
În Portugalia stagiile de practică sunt benefice atât pentru cursanţi, cât şi pentru angajatori, oferindu-le elevilor oportunitatea de a câștiga experiență profesională prin intermediul unui proces de muncă înainte de începerea unei cariere profesioniste. Pe perioada practicii, stagiarul trebuie să aibă șansa de a-și dezvolta abilitățile profesionale și este necesar să înţeleagă cât mai bine profesia pentru care a optat. În anumite situații, aceste programe sunt folosite de către angajatori pentru a identifica angajați capabili și motivați care să se alăture companiei.
De asemenea, este important ca în aceste programe activitatea cursantului să fie susținută și monitorizată corespunzător de către un profesionist, astfel încât să fie atinse o parte dintre obiectivele de învățare propuse de către şcoală și companie. Aceste programe, cu durată variabilă între o lună și un an, reprezintă o experiență benefică pentru cursanţi şi se poate desfăşura cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, care poate fi plătită sau nu. Pentru practicant, aceste programe reprezintă o oportunitate de dezvoltare personală și de acumulare de experiență profesională. Pentru mulți tineri, aceasta reprezintă prima experiență de muncă și primul contact cu piața muncii.
Pentru angajatori, aceasta este o oportunitate de a găzdui un tânăr elev foarte motivat, capabil să confere companiei alte perspective și o nouă dinamică încă dinainte de a fi licențiat. Multe dintre aceste programe reprezintă o formă rentabilă de recrutare a noilor angajați și o modalitate de evaluare a potențialilor viitori angajați.
INOV CONTACT
INOV CONTACT este adresat tinerilor și este un program internaţional de stagii de stagii de practică, având o durată cuprinsă între 6 şi 8 luni, având ca scop formarea profesională cu o calificare superioară într-un cadru internaţional. Aceasta este o iniţiativă gestionată de AICEP Portugal Global.
Programul este structurat în 3 etape. O primă etapă constă într-un curs de practică internaţională, putând să includă o perioadă de formare într-un cadru real de muncă în Portugalia. A doua etapă corespunde stagiului plătit în străinătate, unde elevii practicanți sunt pregătiţi pentru viaţa activă şi, în acelaşi timp, îşi construiesc o reţea de contacte şi cunoştinţe în piaţa forţei de muncă internaţională. Ultima etapă, un seminar de închidere, cuprinde evaluarea programului şi sprijin de integrare.
Pe parcursul programului, tinerii sunt pregătiţi pentru internaţionalizare, dobândind o viziune globală asupra pieţei forţei de muncă . Tinerii sunt integraţi în companii portugheze, care au sucursale şi în alte ţări, contribuind astfel la capacitarea companiilor naţionale cu potenţial de internaţionalizare.
Pentru funcţionarea optimă a programului, este necesar sprijinul şi supravegherea permanentă a stagiilor de către coordonatorii AICEP, care trebuie să asigure un contact permanent între practicanţi şi coordonatorii locali din instituţiile gazdă. Este la fel de importantă menţinerea unor criterii riguroase de selectare a stagiarilor şi firmelor implicate în stagiul de pregătire practică, în acest sens fiind obligatorie o slujbă adiţională atât pentru AICEP, cât şi pentru instituţia parteneră, cu rolul de a fideliza acele companii care s-au dovedit cele mai bune organizatoare ale stagiului de practică.
EDP Trainee Program
Grupul EDP îşi desfăşoară activitatea în arii de producţie, comercializare şi distribuire de electricitate şi gaz, fiind prezentă atât pe piaţa naţională portugheză, cât şi pe cea internaţională.
Prin intermediul programelor de Trainee, grupul investeşte în dezvoltarea tinerilor recent formaţi, cu potenţial ridicat de a deveni profesionişti cu experienţă, care pot oferi valoare grupului.
În acest sens, programul, cu durata de apoximativ 20 de luni, este susţinut de 3 piloni, permiţând fiecărui tânăr să-şi înceapă cariera profesională prin intermediul dobândirii unei experienţe relevante, deprinzând competenţe sociale, organizaţionale şi de leadership.
Într-o primă etapă este valorificată învăţarea continuă. În acest sens, planul formativ înglobează diverse acţiuni de formare cu obiectivul de a cunoaşte afacerea EDP, de a dobândi cunoştinţele specifice pentru sectorul de energie şi de a dezvolta competenţele personale, tehnice şi profesionale necesare.
Al doilea pilon, caută să aducă la cunoştinţă tinerilor stagiari diferitele arii de comerţ, pentru ca aceştia să poată obţine o viziune transversală a Grupului EDP, să dezvolte cunoştinţele tehnice şi să potenţeze networkingul. În această etap㸠fiecare tutore va trebui să integreze 3 etape de comerţ diferite într-o structură/logică de job rotation.
În cele din urmă, al treilea pilon se bazează pe principiul că sarcinile și atribuţiile care le revin tinerilor practicanți ar trebui să constituie o provocare, oferindu-le posibilitatea stagiarilor să-şi demonstreze puterea și potențialul de a fi introduşi în proiectele care adaugă valoare Grupului.
Pentru o invăţare continuă şi un feedbak constant, practicanţii sunt însoţiţi de un tutore, responsabil cu însoţirea, orientarea şi evaluarea stagiarului şi de un mentor, responsabil cu însoţirea, sprijinul şi încurajarea dezvoltării elevului pe parcursul programului.
În aceste programe, Grupul caută, printre stagiari, tineri capabili să lucreze în echipă, deschişi în faţa unor noi provocări, spirit de iniţiativă, productivitate, concentrare asupra rezultatelor, dorinţă de a acumula noi cunoştinţe şi a se orienta către client.
Comentarii